sabato 18 maggio 2019

A roba ncomune jettala a ru cavune.

Ntoni e Pasquale  e Micu 'u Liveriu abitavanu ncampagna. L'unu accantu a l'autru. Dui granni amici e dui granni fatigaturi. Tutta a jornata  a zappare e abbiverare, a putare o a simminare. De ca e de ddra, un se fermavanu mai. Eranu giuvani e forti, ma u lavuru era tantu e suli un c'a facianu. Tante vote avianu puru e jire  a ru paise pe caricare roba. Allora strade un ci nn'eranu e  a saglire a pede all'iertu arrivavanu muorti. 

Cussi nu juornu, stanchi e sta fatiga, se parranu  e decidenu de se cumprare nu ciucciu. Sordi un n'avianu, però presta e cca e presta e ddra  rescenu a se cumprare nu ciucciu a metà pe d'unu. Pe ru lavuru se mintenu subitu d'accordu: oje a tie, domani a mie; i juorni pari a mie e ri dispari a tie. Na stritta e manu e ru pattu era fattu.  Cu stu ciucciu tuttu jia a meraviglia, u lavoru diventau chiù leggieru ma....
Ognunu d'i due risparmiava a ru mangiare d'u ciucciu. Penzava, sperava ca ci ne dunava l'autru.  E passa oje, passa domani, u poveru ciucciu  un mangiava quasi nente e diventava sempre chiù lientu. Cussì un passau tantu e  cadiu malatu. Dopu nu pocu e misi moriu. A curpa de chin'era ? De ntoni o de Micu? O de tutti i dui? Un se sa. Ognunu ncurpava l'autru e diventaru  nimici.  A verità è ca ognunu penzava a risparmiare  e chine c'ha fattu e spise è statu u poveru ciucciu.

Nessun commento: